Srpski delfini osvojili Svetsku ligu
Nedelja, 12. avgust 2007.
Trofej namenjen pobedniku Svetske lige, bar još godinu dana, stanovaće u Beogradu. Srpski vaterpolisti odbranili su titulu, pošto su u Berlinu savladali velikog rivala, selekciju Madjarske, rezultatom 9:6 (2:2, 4:1, 2:1, 1:2)
Pored pehara i medalja srpskim delfinima je za trijumf u finalu pripao i ček na 100.000 dolara.
"Osim nas niko nije verovao da možemo da pobedimo. Mnogo sam uzbudjen, svašta nam se dogadjalo, ali eto sada smo presrećni", izjavio je kratko posle finala selektor Dejan Udovičić.
Protiv strašnih Madjara, kojima je u Berlinu nedostajao samo Tamaš Kašaš, Udovičićevi izabranici odigrali su definitivno najbolji meč na ovom turniru. Sve linije tima funkcionisale su veoma dobro, a posebno impresivna bila je odbrana na čelu sa sjajnim Slobodanom Sorom, koji je potvrdio da je dostojna zamena najboljem svetskom golmanu Denisu Šefiku.
"Presrećan sam, imam razlog. Igrali smo odlično, a sa ovakvim igračima ispred lako je da se brani. Madjari su veliki tim, ali smo ovoga puta bili mnogo bolji", izjavio je junak finalnog duela Slobodan Soro.
Nakon izjednačene prve četvrtine, u kojoj su golove za Srbiju postigli Aleksandar Šapić i Duško Pjetlović, a za Madjare Peter Biroš iz peterca i Daniel Varga, u drugoj deonici furioznom igrom izabranici Dejana Udovičića stekli su tri gola viška.
Prvu prednost na meču Srbiji je doneo Šapić, medjutim, na drugoj strani uzvratio je Gergelji Kiš. To je bilo i poslednje izjednačenje (3:3), pošto je usledila rafalna paljba srpskih delfina, a seriju od tri gola zaokružio je iz kontre Vanja Udovičić.
U trećoj četvrtini Andrija Prlainović skinuo je paučinu u gornjem desnom uglu Sečijevog gola i povisio na 7:3, potom je precizan bio Kiš, da bi plus četiri pred poslednji mini odmor Srbiji vratio najbolji strelac turnira Aleksandar Šapić svojim 20. golom u Berlinu.
Činilo se tada da je pitanje pobednika rešeno, ali su Madjari golovima Molnara i Benedeka već na početku poslednje četvrtine uspeli da prepolove deficit. Sve dileme oko konačnog trijumfa otklonio je Filip Filipović četiri minuta pre kraja, kada je postavljen i krajnji rezultat.
Dejan Savić: "Velika pobeda ekipe u koju neki nisu verovali. Hvala navijačima to kažem u ime cele ekipe. Bili su sa nama i ova pobeda je i njihova".
Filip Filipović: "Neko nas je pogledao odozgo i vratio nam sve što smo izgubili ove godine. Mnogo smo srećni."
Aleksandar Šapić: "Milsio sam da sudjenje ne može da bude gore ali desilo se. I pored toga ova ekipa je pokazala da može mnogo. Samo da nastavimo ovako".
Aleksandar Ćirić: "Nismo se uplašili. Znali smo ako izdržimo u početku imamo šanse.I pored katastrofalnog sudjenja smo uspeli".
Selektor Madjarske Deneš Kemenji: "Čestitam, hteli smo ali nismo mogli".
Za najboljeg igrača turnira proglašen je Vanja Udovičić, a uz njega i Aleksandra Šapića u idealnu postavu izabrani su još Madjari Benedek i Gergelji Kiš, Nemci Police i Čigir (golman) i Australijanac Filjol.